Zapach z dzieciństwa czy coś prosto od Azteków? Poznaj zaskakujące składniki perfum!

Anyż – jednoroczne zioło, które rośnie we wschodnim regionie Morza Śródziemnego i południowo-zachodniej Azji i ma silny smak lukrecji / kopru / estragonu, często lubiane w napojach alkoholowych lub słodyczach ( słynne kulki anyżkowe z dzieciństwa twojej babci…)

Jest słodki i bardzo aromatyczny, dzięki czemu jest bardzo popularny w przemyśle perfumeryjnym: najbardziej znanym przykładem jest wspaniały, kultowy L’Heure Bleu firmy Guerlain, choć zawierają go też liczne perfumy męskie. Nie należy mylić z anyżem gwiaździstym – chociaż kluczowy składnik olejku eterycznego, „anetol”, znajduje się w obu. Co ciekawego jeszcze możemy znaleźć w najsłynniejszych perfumach? Oto kilka inspirujących nut zapachowych!

Asafetyda

Pochodzi z suszonego korzenia Ferula asafoetida. Ten ciekawy składnik jest używany w kuchni indyjskiej, a także jako lekarstwo – co nie jest zaskakujące, jako repelent. Jest to również, dość przydatne, przeciwbakteryjne i przeciw wzdęciom – ale nie w perfumach. Niektórzy mówią, że pachnie cebulą lub porem… Inni, że ma balsamiczny, żywiczny zapach – ale podobnie jak w przypadku wielu składników roślinnych, asafetyda może zdziałać magię, gdy umiejętnie zostanie zmieszana z perfumami: najmniejsza z ilości działa jak akcent, który może fantastycznie zwiększyć moc innych składników.

Aloes

Na wielu parapetach znajduje się aloes, tak przydatny w leczeniu oparzeń (w tym oparzeń słonecznych) – ale poza tym zastosowaniem kosmetycznym ta wieloletnia soczysta roślina jest również – bardzo rzadko – używana jako nuta w perfumach: zielona, świeża i wodna.

Ambrette – piżmian właściwy

Piżmowy, lekko słodki – a może odrobina koniaku…? To właśnie dostaniesz, gdy poczujesz zapach ambrette, aromatycznej rośliny leczniczej (piżmu rożlinnego), która pochodzi z Indii i jest używana szczególnie w medycynie ajurwedyjskiej. Pędy, liście i nasiona są również używane do gotowania, a kwiaty ambrette są czasami używane do nadania zapachu i smaku tytoniu.. Przez pewien czas był to wybór perfumiarzy do zastąpienia piżma zwierzęcego, chociaż jest delikatniejszy i nie tak ostry. Ale obecnie piżma syntetyczne w dużej mierze zastąpiły ambrette, ze względu na ich bardziej przystępną cenę.

Ambroxan

Kilku najnowocześniejszych perfumiarzy – Romano Ricci i Geza Schoen odważnie oparło cały zapach wokół syntetycznej nuty, która została odkryta w latach pięćdziesiątych XX wieku jako zamiennik ambry. Długotrwały, przyjemny w dotyku, aksamitny – ten zapach jest naprawdę złożony i (praktycznie) sam w sobie jest zapachem. Niektórzy uważają, że jest słony, gładki, podobny do skóry (może sprawić, że będziesz lekko kompulsywnie obwąchać ramię!), podczas gdy inni opisują go jako kremowy, piżmowy. Ma abstrakcyjną jakość i jest szeroko stosowany jako nuta bazowa w bardziej złożonych perfumach.

Awokado

Ten najsmaczniejszy z owoców pochodzi ze środkowego Meksyku. Czy jesteś gotowy na wyjaśnienie nazwy…? „Awokado” pochodzi od „aquacate” – które najwyraźniej pochodzi od Azteckiego określenia dla jąder. (odniesienie do kształtu owocu.) Bardzo rzadko jest stosowany jako nuta zapachowa – szerzej, ze względu na wspaniałe właściwości wygładzające skórę, odżywcze olejku z awokado, w produktach do ciała i pielęgnacji twarzy.

Warsztaty tworzenia perfum – prezentmarzen.com/warsztaty-tworzenia-perfum-warszawa/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *