Z pamiętnika szczecińskiego podróżnika: sezonowość kuchni włoskiej

Jedzenie we Włoszech jest jedną z największych radości odwiedzania kraju. Jako jedna z najbardziej ukochanych kuchni świata, sekret włoskiego jedzenia tkwi w jego lokalnych, a przede wszystkim sezonowych składnikach.

Jedzenie sezonowe we Włoszech oznacza, że jesz świeże składniki o najwyższej jakości ich smaku. Nie ma tu żadnych słoiczków ani składników głęboko mrożonych – jeśli zamówisz odpowiednie składniki w odpowiednich miesiącach, na pewno doświadczysz najlepszych dań kuchni włoskiej, podobnie jak w włosko-polskiej restauracji http://www.szkutnia.waw.pl/pl/menu/.

Dla Włochów jedzenie sezonowe jest stylem życia graniczącym ze świętym obrzędem. Większość Włochów nawet nigdy nie rozważyłoby skubania bruschetty z pomidorów w styczniu lub smakowania się w pieczonym borowiku w lipcu. Oczywiście, nikt nie będzie się krzywił, jeśli chcesz raczyć się taką klasyczną potrawą poza sezonem, ale jeśli chcesz spróbować serca i duszy tego, co sprawia, że włoskie jedzenie jest boskie, musisz jeść to, co jest aktualnie w sezonie.

Ogólne wskazówki: Krótki przewodnik na temat tego, jakie produkty spożywcze są najważniejsze do spróbowania we Włoszech w konkretnych sezonach:

  • Warzywa korzeniowe, takie jak marchew, ziemniaki i koper włoski są podstawowymi produktami w chłodniejszych miesiącach, a świeże liściaste warzywa trafiają tylko na wiosnę.

  • Lato to najlepszy czas jeśli chodzi o większość składników, ale nie wszystkie owoce. Melony to wielki rarytas o tej porze roku.

  • Jesienne zbiory we Włoszech są podobne do zbiorów w Polsce – pomyślmy o winogronach, jabłkach, grzybach – ale we Włoszech dostaniesz również wspaniałe trufle! Kasztany to kolejny najbardziej sugestywny symbol jesieni we Włoszech.

  • Ryby mają swoje własne pory roku.

Zimą we Włoszech warto też postawić na: jarmuż, ziemniaki, brokuły, karczochy, kalafior, kapustę, koper włoski, cebulę, szpinak, marchew, fasolę i soczewicę. Poleca się także pomarańcze, klementynki, mandarynki, granaty, gruszki, kiwi oraz – migdały.

Zimowa żywność to przede wszystkim kontynuacja silniejszych jesiennych zbiorów, które wciąż rosną, ale są też nieoczekiwane warzywa, które dojrzewają nawet w najzimniejszych miesiącach. Zimą jedzenie we Włoszech polega głównie na wariacjach dotyczących: kapusty, jarmużu i kalafiora, które idealnie nadają się na gorące zupy, podczas gdy marchew, koper włoski, sałata i radicchio dodają barwy temu sezonowi.

Grudzień?

Włoska tradycja mówi, że najlepsza, najbardziej aromatyczna kapusta jest zbierana po mrozie. Oznacza to, że rynki i restauracje zapełniają się takimi przysmakami po pierwszych mrozach roku. Wypatruj słynnej zupy – aby zaznać jednej z najlepszych kiszonych kapust, jakie kiedykolwiek miałeś okazję w swoim życiu spotkać. Kolejnym oszałamiająco dobrym warzywkiem, które debiutuje w grudniu, jest radicchio. Dodaje gorzkiej, pikantnej nuty do sałatek i może również zająć centralne miejsce, gdy jest grillowane z dodatkiem cytryny i parmezanu. Nie zapomnij też o spróbowaniu włoskiej wieprzowiny!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *