Poślizgnięcia i upadki są najczęstszym problemem wypadkowym w kuchniach komercyjnych. Poślizgnięcia i upadki są również główną przyczyną roszczeń odszkodowawczych pracowników. 85% roszczeń odszkodowawczych pracownika przypisuje się pracownikom którzy się poślizgnęli się na śliskich podłogach.
Tłuste podłogi w kuchni są głównym czynnikiem przyczyniającym się do tego problemu. Podłogi w kuchni komercyjnej stanowią szczególne wyzwanie i wymagają wyjątkowej opieki, aby zapewnić bezpieczną i czystą powierzchnię do chodzenia. Oprócz zwiększonego ryzyka obrażeń i wyższych składek ubezpieczeniowych, brudne i śliskie podłogi mogą prowadzić do negatywnych kontroli sanitarnych i bezpieczeństwa, które mogą z łatwością zniszczyć reputację firmy spożywczej.
Tłuszcz jest jednym z najczęstszych upartych zabrudzeń w kuchniach komercyjnych, a także jednym z najtrudniejszych do usunięcia.
Tłuszcz jest często pozostawiony w wyniku niewłaściwych procedur zmywania lub użycia brudnego mopa i / lub wiadra. Mop i wiadro, które były już używane do czyszczenia tłustych podłóg, mogły mieć tłuszcz uwięziony we włóknie lub pozostawiony w wiadrze. Jeśli nie są odpowiednio czyszczone, możesz tylko sytuację pogorszyć, używając tych narzędzi do utrzymania porządku na danym obszarze.
Tradycyjne komercyjne produkty i procesy czyszczące nie są wystarczająco twarde, aby zaradzić na tłuszcz. Tłuszcz jest często pozostawiony, wchłaniając się do zaczynu i pozostając na podłodze. Połączenie tłuszczu i twardych podłóg tworzy śliską i potencjalnie niebezpieczną sytuację w kuchni.
Tłuszcz, który nie został właściwie usunięty, można prześledzić w miejscach publicznych, w których klienci również mogą ulec wypadkowi. Oprócz stwarzania niebezpiecznych warunków i brudnego wyglądu, Twoja podłoga kuchenna może stać się pożywką dla bakterii, jeśli nie zostanie odpowiednio utrzymana. Najlepszą praktyką jest mycie podłóg codziennie, poza godzinami pracy z pomocą urządzenia, jaką jest profesjonalna maszyna do czyszczenia podłóg .
Tłuszcz na podłodze – zapobieganie
Korzystanie z czystego mopa i wiadra ma kluczowe znaczenie dla upewnienia się, że nie zabrudzisz podłogi podczas procedury czyszczenia. Wcześniej zabrudzony mop rozprowadzi tłuszcz i oleje, dodatkowo zwiększając śliskość podłóg.
Przygotowanie do czyszczenia
Ważne jest, aby rozpocząć procedurę czyszczenia od odpowiednich narzędzi, komercyjnych środków czyszczących, urządzeń do sprzątania i środków ochrony osobistej.
Wymagane materiały, środki czystości i sprzęt:
- Rękawiczki
- Odtłuszczacz odpowiedni do czyszczenia tłuszczów zwierzęcych (smar białkowy różni się od smaru na bazie ropy naftowej)
- Bioenzymatyczny środek czyszczący i odtłuszczający
- maszyna do czyszczenia
- ściągaczka do podłogi
Zawsze należy rozpocząć procedurę czyszczenia od założenia niezbędnych środków ochrony osobistej. Umieść znaki mokrej podłogi poza obszarem, aby ostrzec pracowników, że trwa czyszczenie, i może to być niebezpieczne, jeśli wejdą na ten obszar.