Tłusty czwartek co roku wypada w ostatni czwartek przed wielkim postem. Ci, którzy kochają jeść w tym roku mieli podwójne święto, ponieważ 8 lutego mogli zajadać się pączkami, a następnego dnia można było świętować dzień pizzy!
Pizza jest daniem, które statystycznie w ciągu roku, w przeliczeniu na liczbę ludności, zjada dwie trzecie świata. Dlaczego pizza stała się tak popularna?
Danie pochodzące z Włoch początkowo było przeznaczone dla ludzi z uboższego społeczeństwa. Dopiero królowa Małgorzata Sabaudzka wyniosła pizzę na salony.
Przebywająca wówczas w Neapolu, została poczęstowana przez okolicznego kucharza pizzą, która zrobiona była w kolorystyce włoskiej flagi. Królowa rozsmakowała się w tym daniu i odtąd pizza pokazywała się częściej, na coraz większej liczbie stołów. To włoskie danie, okazuje się jednak nie być tak do końca włoskie jak nam się wydaje.
Podobno jako pierwsi pizzę serwowali Grecy, którzy na rozpłaszczony bochenek chleba posmarowany oliwą dodawali czosnek i zioła. Uboga wersja, lecz chyba nie można im nie przyznać racji z pomysłem, który z biegiem czasu mógł przyczynić się do powstania pizzy w takim kształcie, jak możemy spotkać ją dzisiaj.
Pizza zrobiła furrorę wśród ludzi na całym świecie! Na stałe bowiem zagościła w kulturze masowej. Niemal w każdym familijnym, amerykańskim serialu chociaż raz pojawia się ona na stole bohaterów. Kto nie pamięta Joeya Tribbani, który nie odmawiał pizzy w serialu “Przyjaciele”, albo chociaż Kevina, który potrafił zrobić rodzinną sprzeczkę z powodu braku swojej ulubionej pizzy. Nie wspominając już o kultowych żółwiach ninja, gdzie pizza była daniem codziennym, jak w polsce schabowy z ziemniakami w niedzielę.
Dla miłośników wydawania pieniędzy też znajdzie się wersja tego dania. Najdroższą pizzę serwuję się z takimi dodatkami jak: jadalne złoto, wędzony łosoś, marynowany w koniaku homar lub kawior nasączony w szampanie. Jednak na taką wersję pozwolić mogą sobie Ci z zasobniejszym portfelem. Koszt takiego dania zamyka się w kilkudziesięciu tysiącach złotych. Pizza zrobiła niezwykłą karierę na świecie. Od dania, które przeznaczone było dla uboższej sfery społeczeństwa, wywindowała się na poziom, w którym może towarzyszyć z jadalnym złotem. Można więc użyć w tym kontekście znane powiedzenie – od zera do milionera.