Odzież kucharska – instrukcja i wskazówki co do pielęgnacji

Uniform kuchenny prawdopodobnie bardzo się zużyje. Rozpryski i inne wpadki kuchenne mogą sprawić, że lśniący uniformem będzie wyglądał mniej atrakcyjnie. Właściwa pielęgnacja odzieży kuchennej jest niezbędna, aby przedłużyć jej żywotność i jak najlepiej wykorzystać Twoją inwestycję.

Jak każdy inny element garderoby, Twoja odzież kucharska szefa kuchni i inne elementy munduru prawdopodobnie mają na etykiecie wydrukowane szczegółowe instrukcje dotyczące pielęgnacji. Oto kilka kwestii, na które należy zwrócić uwagę podczas prania i pielęgnacji odzieży szefa kuchni i innej odzieży kuchennej.

Poznaj skład!

Podane na metce materiały i mieszanki tkanin pomogą Ci zadbać o odzież. Na przykład fartuch wykonany w 100% z bawełny skurczy się bardziej podczas prania niż ubranie wykonane z poliestru.

Postępuj zgodnie z symbolami

Czy zastanawiałeś się kiedyś, co oznaczają te szalone symbole na metce Twojego ubrania? Przedstawimy najczęstsze z nich, które powinny dostarczyć dalszych wskazówek dotyczących dbania o szefa kuchni i strój kuchenny.

Prać w pralce

Powyższy symbol oznacza, że ​​odzież należy prać w pralce zamiast prania ręcznego. Aby uzyskać optymalne rezultaty, wypierz na lewą stronę w ciepłej wodzie. Używając ciepłej wody, trzymaj wszystkie podobne kolory razem – białe marynarki z innymi białymi marynarkami, jasne z jasnymi i ciemne z ciemnymi. Pranie czegokolwiek w ciepłej wodzie może prowadzić do przeniesienia koloru – więc nie pierz czerwonych spodni szefa kuchni przy białej bluzie, chyba że chcesz zafarbować je na różowo.

Ważne uwagi: Podczas prania w pralce należy unikać łączenia rzeczy w 100% bawełnianych z ubraniami z zamkami błyskawicznymi lub rzepami. Mogą zostać wciągnięte w bawełniany materiał i spowodować rozdarcia. Unikaj prania w pralce odzieży szefa kuchni za pomocą rzeczy, które mogą powodować taki efekt – takich jak polar i ręczniki, które mogą przenosić się na ubrania.

Nie wybielać

Ten symbol oznacza „nie wybielać!” Może to wpłynąć na jakość Twojej odzieży (nawet jeśli jest biała).

Suszenie w suszarce bębnowej na niskim poziomie

Ten symbol oznacza „niski poziom suszenia w suszarce”. Nie wieszaj przedmiotów do wyschnięcia na sznurku! Może to powodować zmarszczki. Jeśli ubranie szefa kuchni nie jest mocno zabrudzone, prać na najniższym możliwym ustawieniu. Pranie w zimnej wodzie, gdy tylko jest to możliwe, pomaga zachować żywe kolory i jak nowe.

Dodatkowe uwagi: podczas pielęgnacji odzieży nie używaj płynnych środków do zmiękczania tkanin ani arkuszy suszarki. Jeśli masz tkaninę techniczną lub użytkową, może pokryć najbardziej zewnętrzną warstwę i wpłynąć na jej integralność.

Użyj żelazka

Po umyciu i wysuszeniu ten symbol oznacza „użyj żelazka na średnim lub wysokim ogniu”. Podczas prasowania odzieży uważaj, aby nie nagrzewać bezpośrednio żadnego haftu. Przed prasowaniem połóż na tkaninie stary prześcieradło lub poszewkę na poduszkę. Do haftu używaj niewielkiej ilości ciepła, ponieważ tkanina może być poliestrowa.

Nie czyścić chemicznie

Wreszcie ten symbol oznacza „nie czyścić chemicznie”. Może to wpłynąć na wygląd i trwałość stroju szefa kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *