Maliny powstały w XV wieku. W XVIII wieku uprawa malin rozprzestrzeniła się w całej Europie, a owoce maliny stały się dość popularne ze względu na swoje zalety. W tym artykule jest o wiele więcej informacji o niesamowitych zaletach malin dla skóry, włosów i zdrowia. Artykuł pomaga w lepszym zrozumieniu malin. Maliny nie tylko wspierają Twoje zdrowie w niesamowity sposób, ale także pomagają zrównoważyć mitochondria, źródło energii dla Twoich komórek.
Malina jest jednym z najczęściej spożywanych owoców wśród ludzi. Ze względu na wyśmienity smak i soczysty wygląd malina przyciąga większość użytkowników. Owoc maliny należy do różnych gatunków roślin z rodziny róż. Ma zdrewniałe łodygi i jest wieloletnim owocem. Kiedy Twoja dieta jest niezrównoważona zbyt dużą ilością cukru i rafinowanych węglowodanów, przeciąża to Twoje mitochondria i naraża je na stres. Ale wszyscy kochają smakołyki, prawda? I właśnie tam na ratunek przychodzi jeden z najsłodszych darów natury, maliny – które po prostu są cudownie dobre dla Ciebie.
Malina jest superowocem podobnym do borówki – słodkie, cierpkie i czerwone, te jagody są nie tylko piękne i smaczne, ale mają wiele korzyści zdrowotnych. Zawierają więcej witaminy C niż pomarańcza i są bogate w przeciwutleniacze. Dodanie ich do diety to świetny sposób na wsparcie zdrowia mitochondriów. Poniżej przedstawiamy imponujące referencje małej, ale potężnej maliny, które na pewno zachęcą Cię do tego, by wprowadzić syrop z malin do codziennej diety.
Zdrowe serce
Maliny są bogate we flawonoidy, w szczególności flawonoid zwany antocyjaniną, który, jak wykazały badania, pomaga tłumić stany zapalne, które mogą prowadzić do chorób sercowo-naczyniowych. Potas obecny w malinach wspiera również zdrowie serca.
Profilaktyka raka
Silne składniki odżywcze zawarte w malinach zmniejszają stres oksydacyjny, zmniejszając stan zapalny w organizmie, co, jak wykazano, pomaga spowolnić lub odeprzeć wiele rodzajów raka, w tym raka okrężnicy, prostaty, piersi i jamy ustnej.
Utrata wagi
Jedna filiżanka malin ma tylko 64 kalorie i osiem gramów błonnika – co oznacza, że są to sycąca, niskokaloryczna przekąska, która może zaspokoić słodycze. Błonnik pokarmowy i zawartość manganu w malinach również utrzymują Cię w sytości na dłużej, spowalniając proces trawienia.
Inne korzyści – dobry wzrok
Wysoki poziom witaminy C w malinach pomaga zapewnić ochronę przed promieniowaniem UV. Mikroelementy zawarte w malinach chronią również błony oczu, które pomagają je oczyszczać i chronić.
Wzmacniacze odporności
Dzięki tak wysokiej zawartości witaminy C, maliny są świetnym wyborem na wsparcie odporności, chroniąc przed infekcjami i chorobami.
Zdrowa skóra
Przeciwutleniacze i kwas elagowy zawarte w malinach są najlepszymi przyjaciółmi skóry, pomagając ją odmłodzić i naprawić uszkodzoną tkankę.
Oczywiście najlepsze są świeże, ale kupowanie ich w stanie zamrożonym może być ekonomicznym sposobem na posiadanie ich przez cały rok. Więc dodaj maliny do koszyka następnym razem, gdy będziesz robił zakupy!
Polecamy również porady dietetyka w formie prezentu na stronie https://prezentmarzen.com/podstawowy-kurs-dietetyki-poznan/, które możesz wręczyć swojemu przyjacielowi.