Za kilka miesięcy znów Święta Bożego Narodzenia, czas więc mieć pod ręką tradycyjny przepis na grzane wino. Autentyczne przyprawy dodane we właściwym czasie sprawiają, że grzane wino jest tak wyśmienite. Zawsze możesz poczuć różnicę między świeżo przygotowanym grzańcem a tym z butelki. Oto nasze sekrety przygotowania idealnej porcji, która sprawi, że nawet najbardziej zmarznięci klienci będą wracać po więcej!
Skąd pochodzi grzane wino?
Nic nie kojarzy się lepiej ze Świętami Bożego Narodzenia niż grzane wino. Ten alkoholowy przysmak, czasami nazywany winem przyprawionym, podawany jest na gorąco i od tysięcy lat jest ulubionym napojem świątecznym na całym świecie!
Stworzone przez Rzymian grzane wino było spożywane przez całą zimę jako pożywny, rozgrzewający napój poprawiający temperaturę ciała i układ odpornościowy, gdy nadeszły chłodniejsze miesiące. Do mieszanki używano wielu różnych ziół i przypraw – zwykle tych, które były sezonowo dostępne w sklepie. czas. Gdy Rzymianie zaczęli podbijać części Europy, tajemnica grzanego wina rozprzestrzeniła się po całym ich imperium i regionach, z którymi handlowali.
Wraz ze wzrostem popularności przyprawy i przyprawy zaczęły dostosowywać się do europejskich gustów, stając się słodsze i jeszcze smaczniejsze. W krajach skandynawskich popularność stale rosła, a w Szwecji Claret (czerwone wino, cukier, miód i przyprawy) i Lutendrank (różne przyprawy, wino i mleko) to tylko dwie z odmian, które szwedzka monarchia rozsławiła w kolejnych stuleciach .
Moda na gorące wino utknęła w Skandynawii. Z biegiem czasu zaczęto opracowywać coraz więcej alternatywnych przepisów, a słowo „glögg” zostało użyte w odniesieniu do wina zimowego. Wkrótce zaczęto je kojarzyć z Bożym Narodzeniem – kiedy sprzedaż zwykle rosła gwałtownie – zaczęto produkować butelki z wizerunkami Świętego Mikołaja i rozprowadzać je po całym świecie. Tak narodziła się nowa era świątecznego grzanego wina! Do dziś napój ten jest tradycją świąteczną, a na jarmarkach bożonarodzeniowych sprzedaje się tysiące litrów tygodniowo!
Z czego robi się grzane wino?
W swojej tradycyjnej formie grzane wino składa się po prostu z butelki dobrego czerwonego wina i połączenia pomarańczy, cytryny, cynamonu, gałki muszkatołowej, anyżu gwiazdkowatego, goździków, kardamonu i cukru. Czasami można dodać brandy. Zimową mieszankę gotuje się na wolnym ogniu, aż będzie gorąca – gwarantuje to, że wszystkie przyprawy będą cudownie wypełniać wino. To po prostu Święta Bożego Narodzenia w filiżance!
Jakie jest najlepsze wino do grzanego wina?
Chociaż przyprawy są gwiazdą tego programu, nie jest tajemnicą, że potrzebujesz dobrej bazy. Nie musisz iść na całość, ale zalecamy przynajmniej renomowany, złoty środek. Ciemne, owocowe i pełne aromaty będą wspierać wszystkie smaki grzanego wina. Jeśli robisz grzane wino dla wielu osób, wino w pudełku jest prawdopodobnie bardziej przyjazne dla budżetu niż kupowanie pojedynczych butelek.
Istnieje wiele różnych sposobów przygotowania grzanego wina. Jeśli brakuje Ci czasu, wypróbuj gotowe saszetki z mieszanką do grzanego winem, wypełnione skórką cytryny, skórką pomarańczy, cynamonem, gałką muszkatołową, goździkami i innymi aromatami. Sprawdź też gotowe pomysły na stronie www.swiatbarmana.pl – doznania smakowe gwarantowane!