Co warto jeść zamiast słodyczy co równie dobrze smakuje?

Słodycze należą do tych produktów żywnościowych, które wcale nie są nam potrzebne do życia i prawidłowego funkcjonowania, a pomimo to jemy je w dużych ilościach. Wybór na sklepowych półkach jest tak duży, że moglibyśmy codziennie sięgać po coś innego, a i tak przez długi czas mielibyśmy mnóstwo słodyczy do wyboru. Warto jednak mieć świadomość, że słodycze nie są dla naszego organizmu dobre, szczególnie w nadmiarze.

Nadmiar słodyczy nie jest obojętny dla funkcjonowania naszego organizmu. Przede wszystkim, są one bardzo kaloryczne. Jeśli regularnie podjadamy je między posiłkami, trudno się dziwić, że zaczynamy przybierać na wadze. Bilans kalorii jest bowiem każdego dnia większy niż nasze zapotrzebowanie. Słodycze kiepsko wpływają również na nasze zęby – jeśli jemy je w dużych ilościach, jest to wręcz proszenie się o problemy z próchnicą, chorobami dziąseł i innymi dolegliwościami ze strony jamy ustnej. Regularne spożywanie słodyczy może również uzależniać – cukier działa wyjątkowo uzależniająco i sprawia, że po zjedzeniu jednego ciastka nie możemy powstrzymać się przez spożyciem całego opakowania. Dlatego też warto w miarę możliwości ograniczać spożywanie słodyczy i zamieniać je na nieco lepsze pod względem wartości jedzenie.

Co zamiast słodkiego?

Zamiast klasycznych słodyczy warto sięgać po bakalie, suszone owoce i orzechy. Są to produkty pełnowartościowe, które zawierają wiele cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów. Orzechy doskonale wpływają na funkcjonowanie naszego mózgu, bakalie dostarczają cukru i spełniają zapotrzebowanie na słodki smak. Można je jeść bez niczego lub jako dodatek do różnego rodzaju potraw. Zamiast słodyczy można również zdecydować się na popcorn. Zaspokaja on potrzebę chrupania, którą często mamy podczas spotkań towarzyskich czy oglądania filmów. O tym, czy popcorn jest kaloryczny decyduje przede wszystkim to, w jaki sposób został przygotowany. Gotowe zestawy, które wystarczy włożyć na kilka minut do mikrofalówki, są zdecydowanie mniej kaloryczne niż popcorn przygotowany w garnku z olejem. Oczywiście, warto pamiętać, że zarówno bakalie i orzechy, jak i popcorn są dobrym pomysłem na przekąskę pod warunkiem, że zachowamy umiar. Nawet, jeśli zdrowe produkty będziemy jeść bez ograniczeń, z pewnością odbiją się one na naszej wadze.

Słodycze własnoręcznie wykonane

Dobrym rozwiązaniem dla osób, które nie potrafią obyć się bez słodyczy, może być również samodzielne przygotowanie sobie zdrowych, słodkich przekąsek. Robiąc sobie ciastka czy zbożowe batoniki w domu, możemy mieć wpływ na dobór składników, a co za tym idzie – wyeliminować te, które są najbardziej szkodliwe. Warto na przykład zamienić cukier na substancje słodzące, które mają znikomą ilość kalorii bądź na miód, który jest słodki, ale za to wyjątkowo zdrowy – zawiera wiele cennych składników odżywczych. Własnoręcznie wykonane słodycze mogą być dobrym ratunkiem wtedy, gdy mamy nieodpartą ochotę na słodkie. Pamiętajmy jednak, by jeść je sporadycznie – codzienne sięganie po słodkości, nawet te samodzielnie wykonane, nie jest dobre dla naszego zdrowia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *