Nic tak nie oddaje lata – jak kwitnący ogród pełen kwitnących roślin gotowych do zbiorów. Dowiedz się więcej o tym, które rośliny radzą sobie najlepiej w upalne lato i uzyskaj wskazówki i porady, jak zadbać o obfitość ogrodu. Dowiesz się również, jakie skrzynie na warzywa wybrać, co posadzić z każdym ze swoich letnich ulubionych roślin, aby pobudzić wzrost i oprzeć się chorobom.
Ogórki
Ogórki są płodnymi producentami i doskonale nadają się do jedzenia prosto z winorośli, do sałatek lub marynowania. Poszukaj tradycyjnych, bez beczek lub odmian, które trudno znaleźć w sklepie. Wspaniałe są perskie ogórki, ogórki cytrynowe i kukamelony. Te ostatnie, które w rzeczywistości są korniszonami, nie są prawdziwymi ogórkami, ale są uprawiane jako takie. Wiosną należy sadzić w żyznej glebie w pełnym słońcu i regularnie podlewać w przypadku zbiorów przez całe lato. Kukurydza jest jedną z najlepszych roślin towarzyszących dla ogórków, a fasola i groch są również dobre, aby zachęcić ogórki do wzrostu.
Pomidory
Czym byłby letni ogród bez pomidorów? Te dwie rzeczy idą w parze. Uprawiaj pomidory sałatkowe, do zbierania i jedzenia. Pomidory zazwyczaj potrzebują długiego sezonu wegetacyjnego z dużą ilością ciepła i pełnym słońcem, co najmniej 6 do 8 godzin dziennie. Niektóre pomidory ogrodowe i krzewiaste mają krótsze okresy wegetacji. Zasadniczo najlepiej sadzić pomidory, gdy tylko pogoda się ociepli na wiosnę, aby zapewnić rekordowe zbiory do sierpnia. Pomidory dobrze się rozwijają, gdy sadzi się je z nagietkami, bazylią i szczypiorkiem oraz innymi roślinami towarzyszącymi.
Papryka
Paprykę można uprawiać obok pomidorów, a także bakłażanów, ponieważ mają podobne wymagania dotyczące uprawy. Wszystkie wolą pełne słońce, żyzną glebę i stałe głębokie podlewanie. Aby utrzymać dobre nawodnienie papryki, użyj dyszy do podlewania. Jeśli to możliwe, podlewaj wodę blisko poziomu gleby, aby zapobiec rozpryskiwaniu się chorób przenoszonych przez glebę na dolne liście. Uprawiaj odmiany patio, słodką lub ostrą paprykę, aby dodać je do pizzy i sals lub do pieczenia. Oprócz pomidorów i bakłażanów, paprykę można sadzić w pobliżu marchwi, rzodkiewki, kabaczka.
Fasolki
Fasolka szparagowa, fasola wielokwiatowa i fasola szparagowa są równie pyszne, ponieważ gdy zaczną owocować. Rozważ rotację miejsc sadzenia w ogrodzie, aby czerpać korzyści z ich zdolności wiązania azotu w glebie. Dzięki symbiotycznej relacji z bakteriami rhizobium fasola podczas wzrostu uzupełnia glebę w azot. I podobnie jak ogórki, może rosnąć w górę zamiast się rozrastać, więc przestrzeń generalnie nie stanowi problemu. Większość ogrodników nie zaczyna nasion w pomieszczeniach, ponieważ rośliny fasoli są bardzo wrażliwe na wstrząs po przesadzeniu. Należy sadzić w pełnym słońcu na żyznej glebie. Fasola czerpie korzyści z sadzenia brokułów, marchwi i grochu, a także wielu innych roślin towarzyzących.
Słodkie ziemniaki
Słodkie ziemniaki różnią się od zwykłych ziemniaków tym, że lubią ciepłą pogodę i glebę. Te tropikalne rośliny są wrażliwe na zimno i najlepiej radzą sobie po posadzeniu około miesiąca po ostatnim przymrozku.