Tydzień Kuchni Polskiej w Szczecinie

Taki tydzień jest szczególny dla smakoszy i wszystkich tych, którzy lubią dobrze zjeść. Któż nie próbował gęsi, kaczki, czy żabich udek? Choć z drugiej strony, to gęś, czy kaczkę jadł praktycznie każdy polak, jednak żabie udka – to już chyba nie. Nie wiadomo, co żaba ma wspólnego z kuchnią polską, jednak być może warto wreszcie dołączyć do Europy i spróbować jej dań? Tydzień Polskiej Kuchni poprzedzi Święto Niepodległości, może więc warto spróbować co i jak smakuje? Iwona Niemczewska z restauracji „Po drugiej stronie lustra” mówi, że będzie to nie lada okazja, aby kulinarnie celebrować narodowe święto, które w tym toku będzie obchodzone po raz setny. W trakcie tej akcji przewidywane jest wypróbowanie ponad stuletnich przepisów. Wielu ludzi uważa, że świętować rocznicę Niepodległości powinno się gęsiną. To właśnie 11 listopada przypada dzień św. Marcina, a jak wiadomo, na ten dzień zwykło się mawiać: „Na świętego Marcina, najlepsza gęsina”. Gęś jest ptakiem, który na wolnym wybiegu nie zjada byle czego. To ptak roślinożerny. Dlatego jego mięso jest delikatne i wyjątkowe w smaku.

Zdjęcie: http://radioszczecin.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *