Mistrz „małosolnych” – poszukiwany!

Jak Polska „długa i szeroka” – wszyscy robią ogórki, aby w zimie było co… zakąszać. Niby przepisów w internecie nie brakuje, niby samo robienie ogórków jest podobno łatwe, ale jak przyjdzie co do czego – różnie może być. A jaki jest ten ogórek doskonały? Ten małosolny? Podobno ma być słodki, chrupiący i naturalny. Już w niedzielę będzie można poznać zwycięzców konkursu ogórkowego. Bo w właśnie w Szczecinie odbędą się Pierwsze Mistrzostwa Szczecina w Kiszeniu Ogórków Małosolnych. Zabawne? Raczej praktyczne. Choć o zabawę nie będzie trudno. W konkursie startuje dwudziestu uczestników – nie tylko zawodowych kucharzy, ale także amatorów. Podobno do ogórków trzeba mieć „rękę”, więc jeśli ktoś jest zawodowym kucharzem, wcale nie musi jej mieć akurat do ogórków. Może umieć je ukisić, ale czy będą smakować większości? Organizator mistrzostw, Andrzej Buławski z Convinium Szczecin Slow Food Polska mówi, że już w najbliższą niedzielę, w samo południe, rozpocznie się degustacja, a po niej zostanie wyłoniony mistrz małosolnych.

Zdjęcie: http://www.gs24.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *